NSW Riverina Soil Field Day
September 19 @ 8:30 am - 6:00 pm$40 – $50
Healthy Soils – Healthy and Productive Groves Field Day Program: NSW Riverina
Sunday 19 September 2021 – Wollundry Grove, 15 Mary Gilmore Rd, Brucedale, NSW.
Grove Hosts – Bruce Spinks & Joo-Yee Lieu
- Registration: from 8.30 am at Wollundry Grove Cellar Door (Please park vehicles in the designated area
- Refreshments on arrival
- Commence: 9.00 am (sharp)
AM Welcome, introductions, grove walk and soil and leaf nutrition sampling:
9.00 AM Session 1 (40 min): Introduction:
- “Setting the scene & defining the problem” – Michael Southan (AOA CEO)
- An introduction to Wollundry Grove with owners Bruce Spinks and Joo-Yee Lieu
- An introduction to on-farm biosecurity issues with Michael Southan(AOA CEO)
- “Lifting grove productivity and OliveCare®grove best practice checklists” – Peter McFarlane(OliveCare® Administrator)
9.40 PM Session 2 (100 min) Grove Walk: “Grove innovations and management issues”, including:
- Maintaining a productive tree canopy including a demonstration of renovation pruning with Andrew Taylor(Pendleton Estate) & Bruce Spinks (Wollundry Grove) (60 min).
- Monitoring grove temperature and soil moisture, and managing heat and frost events with John Pargeter (Swan Systems), Andrew Taylor(Pendleton Estate) & Bruce Spinks (Wollundry Grove) (20 min).
- Introduction to grove nutrition, inter row management, mulching and the benefits of building soil carbon with John Barton (Charton & Bang, Research & Development), Bruno Holzapfel NSWDPI and Dr Jason Condon CSU (Soils Scientists), & Bruce Spinks (Wollundry Grove) (20 min) – also see Session 3 and Session 5.
11.20 AM Break for refreshments: (20 Minutes)
11.40 PM Session 3 (60 Min): Soil and Leaf nutrition sampling, analysis and interpretation with Bruno Holzapfel NSWDPI and Dr Jason Condon CSU (Soils Scientists), Andrew Taylor (Pendleton Estate), and Bruce Spinks (Wollundry Grove):
- Inspection of a soil profile trench
- How to sample grove soils for nutrition analysis – how when where?
- Interpreting soil analysis reports including pH
- How to sample the grove for a leaf analysis – how when where?
- Interpreting leaf analysis reports
- Nutrient deficiency symptoms
- Planning a grove nutrition program including use of soil conditioners
PM: Soils, making and using compost, field day evaluation:
12.40 PM Break for Lunch: (60 Minutes): With exhibitor demonstrations:
- Grove monitoring and measuring equipment demonstration with John Pargeter (Swan Systems)
1.40 PM Session 4 (100 Min): Utilising grove organic waste, making and using compost with John Barton (Charton & Bang, Research & Development)
3.20 PM Break for refreshments:(20 Minutes)
3.40 PM Session 5 (60 Min): Soils – “Understanding the role of soil carbon, soil water and soil biology” with John Barton (Charton & Bang, Research & Development), and Bruno Holzapfel NSWDPI and Dr Jason Condon CSU (Soils Scientists)
- What is soil carbon and where does it come from?
- Soil carbon and soil water
- Collecting more water
- Holding more water
- Giving more water
- Reducing losses
- Economic benefits
- The importance of building soil and tree health for IPDM
- Composting training course and consultancy services
4.40 PM – Field day feedback and evaluation (shed) (20 Min)
5.00 PM Field day concludes followed by refreshments until 6.00 pm
Note: All events are subject to COVID-19 restrictions / cancellation that may apply at the time
Cost: AOA members and levy payers: $40 incl GST; others $50 incl GST.
Registrations close 10 September 2021
This project has been funded by Hort Innovation, using the Hort Innovation olive research and development levy, co-investment from the Australian Olive Association and contributions from the Australian Government.